четвртак, 8. фебруар 2018.

Macarons

Stalno na internetu nailazim na slike ovih raznobojnih kolačića pa se usudih da probam da ih pravim, možda nisu bas isti kao što viđam, ukus je neviđen - pogotovo kad odstoje malo u frižideru, tope se prosto! Nadam se da će sledeći put biti možda uspešniji, ali da podelim sa Vama kako sam ih pravila ;)















Sastojci:

  • 3 belanca
  • prsohvat soli
  • 50g kristal šećera
  • 100g mlevenog badema ili bademovog brašna
  • 200g šećera u prahu
  • prehrambena boja po izboru
Krem:
  • 3 žumanceta
  • 3 kašike šećera
  • 4 kašike mleka
  • malo margarina ili putera
  • 100g bele čokolade
  • 150ml slatke pavlake
  • kašika meda.
Odvojiti belanca od žumanaca, belanca neka odstoje na sobnoj temperaturi sat-dva, a žumanca pomešajte sa šećerom i mlekom i kuvajte fil na tihoj vatri. Kad se ukuva stavite malo putera ili margarina i ubacite belu čokoladu da se otopi, ostavite u frižider da se steže.
Belanca umutite sa prsohvatom soli, dodadjte kristal šećer i mutite da bude čvrst šam. U belanac dodajte boju po izboru. Bademe blasirajte. Ako ste mleli bademe, prosejte ih da ne bude grudvica, isto tako prosejte i šećer u prahu i sjedinite pa dodajte u belanac i mešajte špatulom ili žicom. U pleh stavite pek papir i pravite kružiće od umućene smese - vi odredite kolika će veličina da bude, manja ili veća, ali ih nemojte stavljati previše blizu. Kad ste upotrebili svu smesu, ostavite da odstoje  30-60 min na vazduhu.. Kada ih pipnete, ne trebaju biti lepljivi. Pecite na 150 stepeni 15ak min. Čekajte da se ohlade pa ih sklanjajte sa pek papira. Umutite slatku pavlaku i dodajte je kremu pa lagano promešajte. Kremom spajajte po dva keksića. Ostavite u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi bar 12 sati pre posluživanja kako bi bile savršene. Zalogaji se tope, krem je fantastičan!
Nemojte da Vas uplaši duža priprema, malo je samo potrebno strpljenja ali se na kraju isplati!
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар