субота, 29. септембар 2018.

Starinska pita sa makom

Rešila baka da pravi starinsku makovnjaču, onako kako je pravila ,,u svoje vreme", a ja se nacrtala pored da vidim kako joj uvek ispadne tako sočna i mekana!
Pitam koliko čega ide, kaže sve od prilike, nije se imalo ranije, nije imala ni vagu ni kantar pa proba sve da vidi da li je dovoljno slatko :)


Sastojci:
  • kocka kvasca
  • oko 500ml mlakog mleka
  • 2 šake šećera plus još jedna što se dodaje u mak
  • 3-4 kašike ulja
  • malkice soli
  • 4 jaja (što više jaja, bude lepše testo i ima lepšu žutu boju ;)
  • rendana kora jednog limuna, narandže ili vanilin šećer (da zamiriše)
  • brašno onoliko da ne bude previše tvrda kad se umesi, ali da se ne lepi za prste (nekih 800-1000g)
  • mak (ili po želji orasi, cimet).



I mi smo u ovom slučaju odvojile jednu obgu sa orasima, a možete koristiti cimet, neki džem, šta god volite :)

Testo se umesi odmah, sve sastojke lepo pomešate, pratite neki redosled, rastopite kvasac u mleko, dodajte šećer, ulje, rendanu koru limuna, jaja, malo soli i dodajete postepeno brašno. Ostavite na toplom mestu da se udvostruči, pa kad naraste odvojite 2, 3, 4 lopte, u zavisnosti od toga koliko štrudli želite da pravite. Mi smo od ove smese napravile 3, onako, bogate :)
Mak popari malo vrelim mlekom i doda mu šećer, napravi gustu smesu od toga.
Jednu loptu razvucite u pravougaoni oblik, pa smesu razmažete. Može se malo izrendati i margarin ili maslac, ali mi nismo imale pa nismo stavljale, a kaže baka, nije ni ona ranije stavljala, nekad poprska par kašika ulja, kao što rekoh, može, ali ne mora, preukusna je i bez.
Uvija štrudlu što više može, kaže da bude što šarenija kad je isečemo. Kad je uvije, premešta u nauljen pleh i ostavlja da još malo testo naraste. Premazuje obge sa žumancem. Peče se na manjoj temperaturi, 150 stepeni i kad porumeni proverite čačkalicom jer može biti da mislite da je gotova, kao ja u ovom slučaju, ali je još živa unutra, tako da se malo duže ,,tišti" na manjoj temperaturi.
Jedan savet je da sačekate da se skroz ohladi kad se ispeče, uvijte u foliju i ostavite, pa onda secite. Ako se seče dok je vruća, onda se sve ,,smelja". 
Sočna, slatka, mekana, a miriše kao duša!
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар