среда, 25. септембар 2019.

Panacotta, dezert u čaši

Lagan, osvežavajući dezert koji se lako pravi ali je potrebno malo vremena da se stegne u frižideru. Odličan jer možete kombinovati voće koje volite, koje imate, možete menjati ukuse, praviti ga sa kafom, čokoladom, ma pustite mašti na volju :)


Sastojci:
Beli deo:
  •  200 ml mleka
  • 200ml slatke pavlake
  • 1 želatin
  • 50g šećera
  • 1 kašičica ekstrata vanile
Voćni deo:
  • 450g voća (jagoda, malina, kupina, mix voća, koje god želite ili imate)
  • 80g šećera
  • 2 kašike vode
  • 1 želatin.
Prvo pripremate beli deo. Dodajte želatinu par kašika vode po uputstvu sa kesice i ostavite da nabubri. U šerpicu sipajte mleko, slatku pavlaku, šećer i ekstrat, i kad bude blizu vrenja, ne treba da provri, dodajte želatin i mešajte dok se ne rastopi. Čaše spremite tako što ćete ih navaliti na neki sud, pa kad sipate smesu da vam bude ukoso i ostavite u frižideru najmanje 3-4 sata da se steže. Voćni deo pripremate tako što voću dodate malo vode i šećer, želatin isto ostavite sa strane da nabubri pa kad voće počne da vri, dodajte želatin i malo prohladite kako se ne bi topila bela smesa kad sipate preko. Čaše sad ostavite uspravno i sipajte voćni deo koji se prohladio 10-15 min, ostavite jos malo u frižideru da se i on stegne. 
Ovo je mera za 8 čaša od 200ml. 
Preukusan je i osvežava pogotovo ako ste ljubitelj voćnih poslastica pa još sa ukusom vanile, mmmmm... :)
Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар