понедељак, 25. новембар 2019.

Na sedmom nebu torta

Jako kremasta, kalorična torta! Preukusna, pogotovo ako ste ljubitelj čokolade i lešnika, možete naravno koristiti i orahe. Bude baš izdašna, a jedno parče je dovoljno da zasiti. Jedna je od mojih omiljenih i baš je često tražena. Odlična za sve vrste slavlja, ja je toplo preporučujem.
Recept koji sam ja dobila je malko drugačiji, ovo je sa mojim izmenama.

Sastojci:
Kore:

  • 16 jaja
  • 16 kašika šećera
  • oko 300g pečenih seckanih lešnika
  • 8 kašika brašna
  • 8 kašika keksa mlevenog (po želji ili navici)
  • 2 praška za pecivo.
Fil
  • 16 žumanaca
  • 400g šećera
  • 1,5l mleka
  • 6 pudinga od vanile
  • 300g čokolade
  • 1,5 margarin
  • i još krem po želji, moja preporuka neki nugat, ali može koji god volite.


Ovo je mera za veću tortu, dimenzije su 25x20cm, ako želite manju, samo smanjite sastojke srazmerno.
Umutiti 4 belanca u čvrst sneg, dodati 4 kašike šećera i mutiti da se lepo otopi. Dodati 2 kašike mlevenog keksa, 2 kašike brašna i pola praška za pecivo pa promešati špatulom. Pleh obložiti pek papirom, staviti kalup pa dno posuti seckanim lešnicima i sipati smesu koju smo pripremili pa peći na 180 stepeni 12-15min. Peći 4 ovakve kore. Svaku koru kad se malo prohladi premazati kremom, i to onu stranu na kojoj su lešnici.

Za fil, staviti 1,2l mleka sa 400g šećera da provri, a žumanca umutiti sa 6 pudinga od vanile i 300ml mleka pa zakuvati fil. Kad se ohladi, umutiti 1,5 margarin i fil podeliti na dva dela. Jedan ostaje žut, u drugi dodajemo 300g otopljene čokolade. Filujemo tako što preko kore, dela sa kremom i lešnicima stavljamo 1/3 žutog fila pa odmah preko 1/3 čokoladnog i tako ponavljamo do poslednje kore. Poslednju koru stavljamo naopako, sa kremom i lešnicima na dole i njom završavamo filovanje.
Ostavimo u frižideru da se stegne i dekorišemo šlagom, fondanom, čokoladom po želji.
Zaista je odlična, obimna, baš baš kalorična i savršena za sve ljubitelje jačih torti.
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар