понедељак, 7. октобар 2019.

Cappuccino karamel kolač

Jako kremast i sočan kolač sa penastom kremom, ukusima karamele i cappuccina, jako lagan i jako finog ukusa :) Ako ste ljubitelji kremastih kolača, savršen je!


Sastojci:
Biskvit:
  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 4 žumanaca (ostalih 6 idu u fil)
  • 8 kašika vode
  • 8 kašika ulja
  • 8 kašika brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 2 kašike cappuccina u prahu
  • 1 prašak za pecivo
  • i još 100ml mleka
  • kašika cappuccina za prelivanje biskvita.
Umutite belanca u čvrst sneg pa dodajte šećer i postepeno kašiku po kašiku mlake vode da bi se šećer rastopio. Kad se rastopi šećer dodajte jedno po jedno žumance i na kraju kašiku po kašiku ulja sve vreme muteći. Suve sastojke - brašno, prašak za pecivo, kakao i cappucino pomešajte pa prosejte i dodajte u smesu sa jajima pa promešajte špatulom lagano. Smesu delite na pola, pecite u većem plehu na 180 stepeni i pazite da se ne prepeče jer mora ostati mekan da bi bio sočan :) Kad se biskviti malo prohlade, skuvajte cappuccino i prelijte vrućim napitkom korice.

Krem:

  • 10 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 6 žumanaca
  • 600ml mleka
  • 5 kašika brašna
  • 500ml slatke pavlake.
Sipajte šećer u posudu sa debljim dnom da se lagano na srednjoj vatri otopi kako bi se dobio karamel. Nemojte ga konstanstno mešati već ostavite da se sam topi, možete samo povremeno kružnim pokretima provući špatulu. Kada se šećer skroz otopi, dodajte mu 400ml mleka sobne temperature, dodajte vanilin šećer i ostavite da se sve lepo rastopi. U ostalih 200ml mleka dodajte preostala žumanca i brašno pa zakuvajte fil kad počne da vri. Kad se krem dobro ohladi, umutite slatku pavlaku pa je dodajte u kremu mešajući špatulom laganim pokretima da bi ostao vazdušast.
Ređate biskvit- krem, biskvit - krem, odozgo sam stavila slatku pavlaku, možete i čokoladnu glazuru, dekorišite po želji :)
Prijatno!




Нема коментара:

Постави коментар