четвртак, 9. јул 2020.

Prhki kolač sa malinama

Predlog za još jedan voćni kolač, da maksimalno iskoristimo sezonsko voce 😊 Testo je prhko i mekano, fil kiselkast, odlican je! Lepo osvežava i nije ga teško napraviti.


Sastojci za testo:
- 300g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 kašika šećera
- 250g margarina
- 6 žumanaca.

Najpre ostavite margarin na sobnoj temperaturi. Odvojite žumanca od belanaca. U posudu staviti brašno, šećer, prašak za pecivo, sitno naseckati margarin i dodati žumanca pa sjediniti mikserom i umesiti da testo bude glatko. Podelite ga na dva dela, uvijte u kesu ili prijanjajucu foliju i ostavite u frizideru pola sata.

Fil:
- 6 belanaca
- 10 kašika šećera
- 2 vanil šećera
- 2 pudinga od vanile 
- 300g malina (ja sam koristila sveže).

Umutiti belanca sa šećerom i vanil šećerom pa dodati prašak pudinga i ručno promešati. 
U pleh dimenzija 20x30cm posuti malo brašna na dno, rastanjiti jednu polovinu testa i staviti na dno kalupa. Preko testa staviti fil od belanaca pa preko fila poredjati maline. Odozgo narendati drugu polovinu testa. 
Peći na 180 stepeni oko 30 min. Ostaviti da se skroz ohladi. Sto duže stoji, sve je ukusniji jer korice dobijaju onu mekanu, prhku strukturu.
Prijatno!

среда, 1. јул 2020.

Cheesecake od svežih jagoda

Jošjedan u nizu, dezert sa jagodama 🍓 Htela da napravim cheesecake ali pošto sam imala puno jagoda, rešim da umesto klasičnog, napravim sa jagodama. Preukusan je!


Sastojci:
- 200 g plazme ili nekog drugog mlevenog keksa
- 80g margarina
- 700g svežih jagoda
- 150g kristal šećera
- 1 vanil šećer
- 250ml slatke pavlake
- 2 želatina
- sok od pola limuna.

Otopiti margarin pa sipati preko keksa, sjediniti i rasporediti na dno tacne u kalupu prečnika 24cm. Ostaviti u frižider. 
500g svežih jagoda staviti na ringlu sa 100g kristal šećera pa mešati dok se šećer ne otopi. Kada provri, ispasirati jagode i procediti, semenke ne idu u tortu. 
U vruću smesu dodati želatin koji smo predhodno stavili da nabubri po uputstvu sa kesice. Mešati dok se želatin ne otopi i ostaviti smesu da se prohladi. Kad je već mlaka, skoro hladna, umutiti slatku pavlaku pa dodati u smesu od jagoda i lagano špatulom promešamo da se sve lepo sjedini. Mus sipamo u kalup preko keksa pa na hlađenje.
Želatin ostaviti da nabubri, a 200g jagoda prokuvati sa 50g šećera, sokom limuna  i 100ml vode. Ispasirati jagode, dodati želatin, pa kad se smesa malo prohladi, prelijemo preko musa i vratimo u frižider da se stegne.
Fantastična je tortica, osvežava.
Prijatno!