четвртак, 13. август 2020.

Fantazija (čoko malina) kolač

Savršen spoj čokolade sa malinom, osvežavajući kolač, kiselkaste maline i slatka čokolada, biskviti sa orasima... Fantazija stvarno!
Užitak je zagarantovan sa svakim zalogajčićem :D



Sastojci:
Biskviti:
- 8 belanaca
- 8 kašika šećera
- 200g oraha
- 2 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo.

Umutiti 4 belanca sa 4 kašike šećera, dodati 100g mlevenih oraha koje možete predhodno malo prepeći u rerni da bi dobili jaču aromu, kašiku brašna i pola praška za pecivo. Umesto oraha, možete dodati i lešnike.
Peći u kalupu 20x30cm na 180 stepeni 15ak minuta.

čokoladni krem:
- 8 žumanaca
- 500ml mleka
- 150g šećera
- 2 pudinga od čokolade
- 100g nugat krema (možete i više, po želji)
- 175g margarina.

žumanca pomešati sa pudingom i 100ml mleka, ostatak mleka prokuvati sa šećerom pa zakuvati krem. Prohladjen krem umutiti sa već umućenim margarinom i dodati nugat krem.

Voćni fil:
- 300g malina
- 200g šećera
- 100ml vode
- 1 puding vanila.

Maline sa šećerom staviti da kuvaju, pudingu dodati vodu pa zakuvati kad se malo ukuvaju maline.

Filujemo biskvit, čoko krem, biskvit, voćni fil i dekorisati po želji, šlagom, čokoladom ili možete samo staviti malinu i list nane na svaku kockicu kolača 😉
Prijatno!

субота, 1. август 2020.

Bajadera

Bajadera spada u grupu sitnih kolača, kombinacija čokolade i oraha, odličan kolačić, topi se u ustima. Ima mnogo recepata, meni se ovaj pokazao super. Najviše sam u detinjstvu volela tetkine bajadere i nikad mi nije pošlo za rukom da mi ispadnu kao njene, ne znam šta je po sredi :D 
Ne peče se i pravi se relativno brzo 😊






Sastojci:
- 200g kristal šećera
- 9 kašika vode
- 150g mlevenih oraha
- 250g mlevenig keksa
- 170g margarina
- 200g čokolade
- 3 kašika ulja.

Šećer i vodu rastopiti lepo na šporetu u šerpici pa kad se šećer lepo otopi dodati margarin i mešati dok se skroz ne rastopi. Skloniti sa vatre i dodati keks (najlepše su sa plazmom, možete dodati i petit, a možete i kombinovati ova dva) i orahe, sjediniti smesu pa podeliti na dva dela. U jedan deo dodati 100g otopljene crne čokolade.
Tamni deo istresti na podlogu u nekom manjem kalupu i poravnati pa dodati preko svetliji deo i poravnjati. Ostaviti u frižideru da se hladi i steže. 
Napraviti glazuru od 100g čokolade i 3 kašike ulja pa preliti preko i vratiti na hladjenje. Seckati šnite i uživati u zalogajima 😊
Prijatno!