среда, 10. фебруар 2021.

Mamma mia kolač

 Još jedan u nizu kremasti kolačić, savršen i baš po mom ukusu jer je čokoladan, sočan, a ima i dosta oraha pa je prilično i kaloričan. 

Nije komplikovan, potrebno je samo malo vremena dok se skuvaju filovi jer ih je potrebno dva pa se spajaju u jedan ali je ukus fantazija... Ako ste ljubitelj kremastih kolača, pogotovo onih sa čokoladom ili orasima, probajte ovaj recept, bićete oduševljeni :)



Potrebno za korice:

  • 8 belanaca
  • 8 kašika šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha (može i lešnika)
  • 2 kašike brašna
  • pola praška za pecivo.
Možete mutiti po 4 belanca i sve sastojke podeliti na pola pa peći dve četvrtaste kore ili kao ja, da se manje mučite, mutite celu smesu od jednom, pecite u velikom plehu od rerne i nakon pečenja sečete na pola. Dok su vruće, poprskajte malo mlekom, nije obavezan korak, ali ja volim kad je kolač sočniji.

Fil I:
  • 600ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 100g čokolade
  • 125g margarina
  • 150-200g mlevenih oraha (ili lešnika).
Odvojite 400ml mleka i stavite sa šećerom da provri, ostatak mleka pomešajte sa pudingom od vanile i zakuvajte fil. U topao dodajte čokoladu da se otopi. Možete kuvati i sa pudingom od čokolade ali se meni ovako više sviđa. Kad se prohladi, penasto umutite margarin i spojite sa filom i na kraju umešajte mlevene orahe.

Fil II:
  • 8 žumanaca
  • 5 kašika šečera
  • 100g čokolade
  • 125g margarina.
Žumanca je potrebno kuvati na pari sa šećerom uz konstantno mešanje, pa kad smesa postane bleda, gusta i penasta, dodajte čokoladu da se otopi. U ohladjen fil dodajte preostali penasto umućen margarin. 
Oba fila spojite i lepo sjedinite. Preko prve kore premažite polovinu fila, druga kora pa druga polovina fila i pospite mlevenim orasima, možete i čokoladom, dekorišite po želji.
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар