недеља, 19. мај 2019.

Vanilice (posne)

Vanilice smo uglavnom učili da pravimo od bake ili mame, verujem da svi obožavamo ove prhke kolačiće koji se tope u ustima, divnog su ukusa, džem od kajsija im daje posebnu aromu ali možete iskoristiti i drugi ako nemate od kajsija, a možete ih mazati i otopljenom čokoladom, ništa neće pokvariti ukus! :)


Sastojci:

  • 250g margarina
  • 250ml ulja
  • 1 limun
  • 250g prah šećera
  • 2 kesice vanil šećera
  • 100-150g oraha
  • 600-800g brašna
  • džem od kajsije za mazanje
  • još malo prah šećera za uvijanje.
Umutite penasto margarin, ulje i prah šećer. Izrenadajte koricu limuna i nacedite sok limuna u smesu ali pazite da ne upadnu semenke limuna. Dodajte vanil šećer i mlevene orahe pa postepeno dodajte brašno i mesite. Dodajte po malo da ne budu pretvrde. Mesite tako što ćete okretati loptu od testa kad je formirate i dodajte brašno samo na radnu površinu. Sve dok se lepi, nije gotovo, a ne sme biti pretvrdo, već vazdušasto i mekano. Rastanjite testo na od prilike 1cm debljine i vadite modlom ili čašom koju ćete umakati u brašno da se ne bi lepila za testo. Sami izaberite veličinu. Stavljajte ih na pek papir i pecite na 180 stepeni 5-10min. Proveravajte jer oni odozgo blago porumene, okrenite jedan iz pleha naopako da proverite da li je rumen. Dok su vrući oni su mekani, posle se stegnu malo. Ostavite samo malo da se prohlade, mažite džemom i poklapajte pa uvijajte u prah šećer. Meni nešto nije hteo da se lepi prah šećer za njih, predpostavljam što su u posnoj varijanti. Ali je ukus fantastičan, isto su prhki, tope su u ustima, limun i orah im daju posebnu aromu. Lepši su kad odstoje dan, dva ;)
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар