четвртак, 28. мај 2020.

Čoko lešnik kocke

Želela sam da napravim nešto slatko, a moj omiljeni spoj su ćokolada i lešnik pa je tako i nastao ovaj kremasti kolač 😊 Sočan i preukusan! 


Sastojci:
Kore: 
- 8 belanca
- 8 kašika šećera
- 200g pečenog mlevenog lešnika
- 3 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo.
Umutiti belanca sa šećerom, odvojeno pomešati sve suve sastojke, dodati suve sastojke pa promešajte špatulom lagano da ne isterate sav vazduh koji ste ubacili muteći belanca.
Pecite na 180 stepeni 15ak minuta, moj pleh je veličine 33x25cm. Ja sam pekla jednu koru pa prerezala na pola, možete smesu podeliti na dva dela pa peći dve kore ali je ovako i brže i lakše.
Poprskati ih malo mlekom čisto da budu sočnije, ali povuku dosta vlage od fila pa ne morate.Mleko možete dodatno malo zasladiti ali možete ostaviti i nezaslađeno, nećete pogrešiti, zavisi da li volite slađe kolače ili manje slatke.

Krem:
- 8 žumanca
- 800ml mleka
- 200g šećera
- 2 pudinga od čokolade
- 250g margarina
- 200g čokolade.
600ml mleka staviti sa šećerom da provri, ostatak mleka pomešati sa žumancima i pudingom od čokolade i zakuvati fil. U vruć fil dodati čokoladu izlomljenu na kockice da se brže otopi. Kad se prohladi, umutiti penasto margarin pa sjediniti sa kremom.

Beli fil:
- 250ml slatke pavlake
- 200g lešnika, pečenog i mlevenog.
Umutiti slatku pavlaku ali paziti da ne premutite da ne bude previše čvrsta pa dodajte mleveni lešnik i lagano promešajte.

Ređati kora, crni fil, beli fil, tako dva puta pa posuti lešnikom ili rendanom čokoladom, ili ukrasite po želji.
Prijatno!

уторак, 26. мај 2020.

Brzi dezert sa jagodama

Evo dezerta koji vam neće oduzeti mnogo vremena, lagan je, osvežava, uključuje jagode kao sezonsko voće, možete koristiti i neko drugo. Zadovoljava želju za slatkišima i idealan je da popravi raspoloženje 😊



Sastojci:
- 250ml slatke pavlake
- 100g krem sira 
- 50g prah šećera
- 200g mlevene plazme
- 100g margarina 
-jagode po izboru.

Krem sir pomešati sa prah šećerom, slatku pavlaku umutiti pa sjediniti ali paziti da se ne premuti, da ne bude previše čvrsta. 
Otopiti margarin pa pomešati sa plazmom. 
Jagode iseckati.
Ređati malo plazme, slatke pavlake pa jagode i tako do kraja 🍰

Ohladite i uživajte u slatkim zalogajima 🍓🍓🍓 
Prijatno!

недеља, 17. мај 2020.

Mini pavlove

Osvežavajuće voćne tortice sa hrskavom koricom, vanila filom i šlagom 👌🏻 
Za voće sam izabrala jagode i kupine 🍓
Konačno sam se usudila da ih pravim, za prvi put jako zadovoljna! Plašila sam se da mi se belanca neće osusiti kako treba, da ću negde pogrešiti, ali sam baš zadovoljna kako je sve prošlo, a o ukusu da ne govorim! Prosto se tope u ustima, a voćkice dodatno osvežavaju. Uživaćete sigurno, nemojte se plašiti da probate da ih napravite kao ja :)




Sastojci:
Gnezda od belanaca:
- 3 belanca
- prsohvat soli 
- 180g šećera 
- kašika sirća.

Umutite lepo belanca sa malo soli pa postepeno dodajte šećer da smesa bude čvrsta i svilenkasta i na kraju dodajte sirće, da se sve lepo sjedini.
Puniti dresir kesu sa zvezdastim nastavkom pa na pek papiru istiskujte smesu i pravite gnezdasca. Pravite malo razmak između jer narastu pri pećenju. Moje su od prilike 4-5cm.
Pecite na 100 stepeni 50 min. Pazite da ne požute.

Fil:
- 3 žumanca
- 500ml mleka 
- 150g šećera
- 2 pudinga od vanile 
- 100g margarina
- 1 vanil šećer 
- 200ml slatke pavlake.

400ml mleka staviti da prokuva sa vanil šećerom, a žumanca umutite sa kristal šećerom, pudingom i preostalim mlekom. Zakuvajte fil i u vruće dodajte margarin da se otopi. 
Neka se fil ohladi pa punite korpice. 
Preko fila stavite umućenu slatku pavlaku ili šlag po želji. Dekorisite voćem po želji 😉👌🏻 
Odlične su, osvežavaju, lagane, savršene za tople dane i za podizanje raspoloženja ❤️
Prijatno!

среда, 13. мај 2020.

Mađarica

Već duže vreme planiram da pravim ovaj kolačić samo nikako da nađem vremena. Mislila sam da će mi oduzeti dosta vremena obzirom da se tanje korice i da se peku jedna po jedna ali se zaista relativno brzo pravi i jako lako. Ukus je božanstven kao sto sam i očekivala, kolačić je sočan, mekan, korice prhke. Najlepse od svega je što je fil čokoladan pa ulazi u kategoriju mojih omiljenih 😁


Sastojci za kore:
- oko 600g brašna
- 100g kristal šećera 
- 100g prah šećera
- 2 jajeta
- kisela pavlaka
- 250g margarina
- 1 prasak za pecivo.

Umesite tako što ćete pomesati prvo suve sastojke, brašno, prašak za pecivo, posebno umutite jaja sa šećerom pa dok mutite dodajte omekšali margarin i kiselu pavlaku i na kraju sve jedinite, umesite i podelite na 5 jednakih delova. Ostavite testo da odmori pola sata. Ja sam pekla na zadnjoj strani pleha dimenzija 30x40cm, isecite pek papir dimenzije pleha, stavite jednu lopticu testa od onih 5 delova, malo razvucite rukom pa prekrijte celofanom ili pek papirom i razvlačite oklagijom, na taj način nećete dodavati brašno pa će korice ostati mekane, neće biti tvrde, neće vam se lepiti i višak testa sa ivica isecite, ako treba dodajte gde fali i pecite vrlo katko, 7-10min na 170 stepeni, kore trebaju ostati bele. 

Fil:
- 1,2l mleka
- 200g šećera
- 14 kašika brašna
- 5 kašika kakao praha
- 200g čokolade 
- 250g margarina.

1l mleka stavite da prokuva sa šećerom, sa strane umešajte brašno i kakao sa ostatkom mleka pa zakuvajte fil. U vruce dodajte čokoladu i margarin da se otopi pa vrućim filom premazujte kore.
Opteretite kolač da se lepo ohladi pa sutradan premazite glazurom.
Napravite  glazuru od 200g čokolade i 6 kašika ulja. 
Secite kolač na šnite ili kocke. Uzivajte u ovom fantastičnom ukusu! 👌🏻
Prijatno!

субота, 2. мај 2020.

Kuglof sa limunom i kokosom

Ovo je vrsta kolača koje ne pravim tako ćesto, nekako sam baš ljubitelj čokoladnih i kremastih sa filovima ali je ovaj kuglof toliko sočan, mekan... Limun osvežava, a kokos mu daje divnu aromu. Ovaj ću definitivno češće praviti! Prvo što mu je miris divan, ukus fantastičan, zalogaji se prosto tope, baršunast... Ma probajte obavezno pa ćete shvatiti o čemu pišem :D



Sastojci:
- 3 jaja
- 170g kristal šećera
- 150g otopljenog margarina ili putera
- 150ml jogurta
- 250g brašna
- 1 prašak za pecivo
- narendana kora jednog limuna
- 100g kokosa, 
I jos sok od jednog limuna i 170g šećera za sirup.

Pleh za kuglof podmazati margarinom ili puterom. Rernu ukljuciti na 190 stepeni. Otopite puter ili margarin i ostavite da se hladi dok radite ostalo. Umutite jaja sa šećerom pa dodajte jogurt, otopljeni margarin/puter, dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, koru jednog limuna i kokos na kraju. Smesu sipajte u kalup i pecite na 190 stepeni nekih 30min, proverite čačkalicom. 
Kad se ispeče, izvadite iz kalupa da se odlepi pa vratite. Isceđen sok od jednog limuna izmerite pa dodajte vode da ima 200ml tečnosti, tome dodajte 170g šećera i skuvajte sirup.Najbolje je da sirup počnete da kuvate dok se kolač još peče. 
Vruć kuglof izbockajte sa štapicem od ražnjića i vruć sirup sipajte da lepo upije. Ostavite 15ak min da se prohladi pa prebacite kolač na tanjir. Ja sam posula malo kokosa, možete šećer u prahu, možete isto napraviti preliv od limunovog soka i prah šećera, na vama je...
Prijatno!