уторак, 23. јун 2020.

Nugat torta


Ako volite ili vam je potrebna izdašna, kalorična, kremasta torta i ako još dodatno volite spoj čokolade i lešnika kao ja, onda je ovo prava torta za vas 😊👌🏻 Sočna, kremasta, puna lešnika i čokolade. Dovoljno je jedno parče da vas baš zasiti jer je kalorična. Slatka pavlaka malo razbija ukus kremova koji se kuvaju. Ja je obožavam :D





Sastojci:
Za biskvite:
- 16 belanaca
- 16 kašika šećera
- 200g lešnika
- 2 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- malo mleka da se poprskaju biskviti kako bi bili sočniji.

Ispeći dve kore pa seći vodoravno da se dobiju četri. Možete peći i svaku posebno ako tako više volite, meni je ovako brže. 
Umutiti 8 belanaca sa 8 kašike šećera, dodati 100g pečenih mlevenih lešnika, kašiku brašna i pola praška za pecivo, promešati špatulom i sipati u kalup prečnika 26cm. Peći na 180 stepeni 15ak min, zavisi od rerne, proverite čačkalicom.
Biskvit prohladiti, prerezati na pola pa poprskati mlakim mlekom da bude socniji. Mleko možete dodatno zasladiti ako želite, ja nisam jer ne volim preslatke torte.

Fil:
- 1,2l mleka
- 300g šećera
- 16 žumanaca
- 2 vanil šećera 
- 4 pudinga od vanile
- 2 kašike brašna
- 250g margarina
- 50g prah šećera
- 100g lešnika
- 200g čokolade
- oko 250ml slatke pavlake.

Sipati u šerpicu 1l mleka sa šećerom i vanil šećerom, ostatak mleka dodati žumancima pomešanim sa pudingom i brašnom. Fil zakuvati i ostaviti da se hladi. 
Umutiti margarin sa prah šećerom pa dodati prohladjen fil i lepo sjediniti. 
Fil delimo na dva dela i to: u 1/3  gde ćemo dodati mlevene pečene lešnike, i 2/3 u koju ćemo dodati 200g otopljene čokolade. 
Umutite slatku pavlaku pa redjamo kora, polovina čokoladnog fila, polovina slatke pavlake, kora, fil sa lešnikom, kora, druga polovina čokoladnog fila i druga polovina slatke pavlake i završavamo sa korom. Tortu dobro ohladiti da se svi filovi stegnu i kore upiju.
Torta je dovoljno čvrsta da može pod fondan, možete je dekorisati i šlagom ili kako već volite. 
Prijatno!

Kremisimo kocke

Sočan i kremast kolač bez pečenja, pravi se lako i relativno brzo, potrebno je malo vremena dok se fil ohladi i kolač stegne. Moj najdraži deo je što sadrži čokoladu, i to u dva oblika :D Toplo ga preporučujem, isprobajte pa javite utiske :)


Sastojci: 
- 1l mleka
- 100g kristal šećera
- 2 pudinga od vanile
- 2 kašike brašna
- 2 kašike gustina
- 250g margarina
- 700g petit keksa
- sok od dve narandže
- 5 krem bananica
- 100g čokolade
- 200g nutelle ili nekog drugog krem namaza
- šlag za dekoraciju po želji.

Skuvati fil sa mlekom, šećerom, pudingom, brašnom i gustinom pa ostaviti da se ohladi. Penasto umutiti margarin pa ga sjediniti sa filom. Deliti fil na 3 dela:
 u jedan deo dodati krem,
 u jedan naseckane krem banane,
 u jedan narendati čokoladu. 
Petit keks umakati u sok od narandže i ređati filove onako kako vi želite.
Dekorisati po želji šlagom, dodatnim slatkišima ili čokoladom.

 Prijatno!

четвртак, 11. јун 2020.

Panacotta sa jagodama

Reših da maksimalno iskoristim jagode ove sezone pa evo još jednog, ne tako čestog, dezerta 😊 
Dezert u časi, lagan i osvežavajući sa svežim jagodama i mrvicom limuna koji samo pojacava ukus jagode 🍓


Sastojci:
- 600g svežih jagoda
- 300 ml slatke pavlake
- 120 ml mleka
- 70g šećera + 3 kašike šećera
- 1 vanil šećer
- 1 želatin
- jedna kašika soka od limuna.

Sveže jagode samleti u blenderu pa procediti tako da semenke jagode ne padnu u smesu. Smesu podeliti u dve cinije u razmeri 2/3 i 1/3.
Slatku pavlaku, mleko, vanil šećer i 70g šećera staviti na ringlu pa kad se šećer otopi, pre nego što počne da vri, skloniti sa vatre i dodati želatin koji smo pre toga stavili da nabubri po uputstvu sa kesice i mešati dok se želatin skroz ne otopi. Dodati 2/3 pirea od jagode, promešati i podeliti u 6 čaša, činijica... Ostavimo i frižider da se hladi i steze. 
1/3 pirea od jagode sipati u malu šerpicu, dodati šećer i sok limuna i mešati na umerenoj temperaturi samo da se šećer otopi. Ohladiti pa sipati u čase preko ohladjene smese po 2-3 kašike, lepo rasporediti.
Ohladiti i servirati. Mmmmm...
Prijatno!

понедељак, 8. јун 2020.

Mini medene tortice

Slatke tortice sa medenim korama i finom kremom, veoma popularne u sklopu slatkih stolova, dekoracija se može raditi sa raznim slatkišima, voćkicama, čokoladom... Moj izbor su ovog puta bile jagode, iz razloga što im je sezona, ali i sto ih svi obožavamo ❤️



Sastojci za kore:
- 25ml mleka
- 55g meda
- 55g masti
- 1 jaje
- 115g šećera
- prsohvat soli
- 330 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo.
Umutiti tečne sastojke sa šećerom, pomešati suve sastojke pa ih dodavati u tečne i zamesiti testo. Razvlačite na pek papiru pa vaditi željene oblike - krugove, pravougaonike, i peći na 160 stepeni 10ak minuta.

Sastojci za fil:
- 500ml mleka
- 4 kasike šećera
- 1 vanil šećer
- 3 kašike gustina
- 1 punija kašika brašna
- 175g margarina
- 250ml slatke pavlake.
Pomešati gustin i brašno sa malo mleka, ostatak mleka prokuvati sa šećerom i vanil šećerom, možete dodadi i ekstrat vanile, miris će biti još jači, pa zakuvati fil.  
U prohlađen fil umutiti margarin. Umutiti slatku pavlaku pa dodavati u kremu postepeno mešajuci špatulom. Krem ubaciti u dresir kesu, istiskivati na biskvite u željenom obliku i formi, sa dva ili tri biskvita praviti tortice. Najbolje je da ostavite par sati, ili jos bolje preko noći, u frižider pa da sutradan stavljate dekoraciju.
Korice upiju vlagu od fila i budu toliko prhke i mekane, ukus je božanstven!
Ako želite tamne kore i tamnu kremu, u kore dodajte kašiku kakao praha, a u fil možete dodati otopljenu čokoladu, nećete pogrešiti :)
Prijatno!