четвртак, 17. децембар 2020.

Afrika torta (posna torta)

 Istražujući po internetu, tražeći savršenu čokoladnu, a posnu tortu, naišla sam na Afriku. Probala par recepata pa na kraju prilagodila svojim ukusima. Stvarno je super tortica, kalorična, ne preslatka, i zaista se ne može primetiti da je posna. Uvek je preporučujem kada me pitaju koja posna torta je najlepša ili najtraženija, i sama je pravim za sva kućna posna slavlja. Pored čokolade, sadrži posnu plazmu i orahe, nisam jedino probala sa lešnikom, ali verujem da bi i to bio pun pogodak. Može se dodati voće, maline ili višnje, pa da dobijemo voćnu verziju ove torte ali je ukusna u svakom pogledu.


Sastojci za kore:

  • 300g šećera
  • 400ml vode
  • 4 kašike ulja
  • 3 kašike džema, ja sam stavljala od šljive
  • 1 prašak za pecivo
  • 18 kašika brašna
  • 2 kašike kakao praha
  • 150g seckanih oraha.
Šećer i vodu pomešajte i mešajte dok se šećer ne otopi, dodajte ulje, džem, i na kraju dodajte suve sastojke, prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo, kakaom i orasima. Smesu lepo sjedinite i izručite u pleh, možete peći i u kalupu promera 24cm iz dva dela, da smesu delite na dva dela pa da korice sečete vodoravno i dobijete 4, ili pecite u četvrtastom većem plehu, pa delite na 3 dela da dobijete 3 korice, moj pleh u ovom slučaju je promera 34x22cm pa sam delila na 3 šnite. Peći na 180 stepeni 15-20min, proverite čačkalicom.




Sastojci za fil:
  • 500ml vode
  • 150g šećera
  • 2 pudinga od čokolade
  • 200g čokolade za kuvanje posne
  • 250g margarina
  • 200g posne mlevene plazme
  • 100g mlevenih oraha.
Pomešajte veći deo vode sa šećerom i stavite kuvati, malo vode pomešajte sa pudingom pa zakuvajte puding. U vruće dodajte izlomljene kockice čokolade kako bi se otopile. Kad se fil ohladi, dodajte mu umućen margarin, a zatim i mlevenu plazmu i orahe.
Drugi fil je čvršće umućen posni šlag ili slatka pavlaka.






Kora je sočna i mekana od džema pa je nema potrebe ničim prelivati. Ređate kora, čoko fil, šlag i tako do kraja. Ostavite da se dobro ohladi pre dekoracije i uživajte u ukusu.
Prijatno!



Нема коментара:

Постави коментар