Istražujući po internetu, tražeći savršenu čokoladnu, a posnu tortu, naišla sam na Afriku. Probala par recepata pa na kraju prilagodila svojim ukusima. Stvarno je super tortica, kalorična, ne preslatka, i zaista se ne može primetiti da je posna. Uvek je preporučujem kada me pitaju koja posna torta je najlepša ili najtraženija, i sama je pravim za sva kućna posna slavlja. Pored čokolade, sadrži posnu plazmu i orahe, nisam jedino probala sa lešnikom, ali verujem da bi i to bio pun pogodak. Može se dodati voće, maline ili višnje, pa da dobijemo voćnu verziju ove torte ali je ukusna u svakom pogledu.
Sastojci za kore:
- 300g šećera
- 400ml vode
- 4 kašike ulja
- 3 kašike džema, ja sam stavljala od šljive
- 1 prašak za pecivo
- 18 kašika brašna
- 2 kašike kakao praha
- 150g seckanih oraha.
Šećer i vodu pomešajte i mešajte dok se šećer ne otopi, dodajte ulje, džem, i na kraju dodajte suve sastojke, prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo, kakaom i orasima. Smesu lepo sjedinite i izručite u pleh, možete peći i u kalupu promera 24cm iz dva dela, da smesu delite na dva dela pa da korice sečete vodoravno i dobijete 4, ili pecite u četvrtastom većem plehu, pa delite na 3 dela da dobijete 3 korice, moj pleh u ovom slučaju je promera 34x22cm pa sam delila na 3 šnite. Peći na 180 stepeni 15-20min, proverite čačkalicom.
Sastojci za fil:
- 500ml vode
- 150g šećera
- 2 pudinga od čokolade
- 200g čokolade za kuvanje posne
- 250g margarina
- 200g posne mlevene plazme
- 100g mlevenih oraha.
Pomešajte veći deo vode sa šećerom i stavite kuvati, malo vode pomešajte sa pudingom pa zakuvajte puding. U vruće dodajte izlomljene kockice čokolade kako bi se otopile. Kad se fil ohladi, dodajte mu umućen margarin, a zatim i mlevenu plazmu i orahe.
Drugi fil je čvršće umućen posni šlag ili slatka pavlaka.
Kora je sočna i mekana od džema pa je nema potrebe ničim prelivati. Ređate kora, čoko fil, šlag i tako do kraja. Ostavite da se dobro ohladi pre dekoracije i uživajte u ukusu.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар