уторак, 12. јануар 2021.

Bele šubarice

 Viđala često sličice belih šubarica, tj. ruskih kapica u drugačijem izdanju pa rešila da isprobam recept. Znamo da se kod klasičnih ruskih kapa kuva beli fil i peku biskviti sa kakaom, kod ovih ,,drugačijih" kolačića, krem je isto čokoladan, a biskviti su sa orasima ili lešnicima, kako više volite. Pošto sam ja inače veeeeliki ljubitelj čokolade, naravno da sam morala da probam kako izgleda i kakavog je ukusa kolač ovog tipa :) Ima malo više posla, isto kao i sa običnim ruskim kapama, potrebno je malo strpljenja, ali isplati se na kraju, probajte i videćete :)



Potrebno:

Krema:

  • 500ml mleka
  • 2 pudinga od čokolade (ako pravite sa lešnicima, možete probati i puding sa ukusom lešnika ako uspete da ga pronađete)
  • 150g šećera
  • 1 kašika brašna
  • 3 kašike nekog nugat krema (nutella, linolada)
  • 125g margarina.
Skuvajte puding najnormalnije, ostavite da se prohladi, pa u prohlađeno dodajte penasto umućen margarin i krem.

Biskvit:
  • 6 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 8 kašika vode
  • 10 kašika brašna
  • 2 kašike kakao praha
  • 4 kašike mlevenih oraha ili mlevenih pečenih lešnika
  • 1 prašak za pecivo.
Odvojite belanca od žumanaca, penasto umutite belanca u čvrst sneg uz dodavanje šećera. Dodajte jedno po jedno žumance i vodu postepeno, na kaju sjedinite sve suve sastojke, brašno, prašak za pecivo, kakao, lešnike ili orahe, šta ste već izabrali da stavite. Izmešajte sve mikserom na najmanjoj brzini kako bi se sve lepo sjedinilo i izručite u pleh, moj je dimenzija 32x22cm. Peći na 180 stepeni 20ak min, proverite čačkalicom.
Ohlađeni biskvit vadite kalupom, možete iskoristiti i čašu, ne previše veliku, ne previše malu, secite nožem na dva dela i filujete šubarice. Po dva kružića spajate filom pa ih onda nožićem ili nekom špatulicom, kako vam je lakše, filujete okolo i uvijate u mlevene orahe ili lešnike, šta ste već stavljali u biskvit.
Nafilovane odmah valjate u orahe/lešnik, ostavite da se hlade. Odozgo ih prelivate otopljenom belom čokoladom, lepo je razvucite do ivica. Ostavite na hlađenje i uživajte u slatkim zalogajima!
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар