петак, 15. јануар 2021.

Torta sa orasima

 Preukusna sočna i kremasta torta sa orasima. Naravno, naći ćete puno recepata, svaki je različit, svaka torta sigurno ima svoj poseban ukus i neku priču. Ovaj recept sam preuzela iz knjige recepata moje svekrve, inače, većina ukućana baš voli torte sa orasima i lešnicima jer su kalorične, jako ukusne, kremaste i sočne. 

Savršena je za bilo koju vrstu slavlja, dovoljno čvrsta da može pod fondan.



Sastojci:

Biskvit:

  • 14 belanaca
  • 4 žumanca
  • 14 kašike šećera
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 4 kašike mlevenog keksa
  • 2 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo.
Umutiti 7 belanaca sa šećerom pa dodati 2 žumanca, 5 kašika mlevenih oraha, 2 kašike mlevenog keksa, 1 kašiku brašna i pola praška za pecivo. Smesu izručiti u kalup obložen pek papirom prečnika 26cm. Peći 20ak min na 180 stepeni. Kad se ohladi preseći na pola da dobijemo dva biskvita, potrebno je ukupno četiri zato ispecite još jedan biskvit na isti način. Žumanca pomažu da biskvit ne slegne u sredini.




Fil:
  • 1l mleka
  • 300g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 10 žumanaca
  • 4 pudinga od vanile
  • 250g margarina
  • 300g mlevenih oraha.
800ml mleka staviti da prokuva sa šećerom i vanil šećerom, ostatak mleka sjediniti sa žumancima i pudingom pa zakuvati fil. Kad se prohladi, sjediniti sa penasto umućenim margarinom i dodati mlevene orahe. 
Biskvite možete poprskati sa malo mleka, nije obavezno ali bude malo sočnija torta, filovati: kora, fil, kora, fil... Završiti četvrom korom. Isto po želji, preko fila na svakom sloju, možete dodavati umućenu slatku pavlaku ali nije obavezno, preukusna je i bez nje. 




Savršen svaki zalogaj!
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар