субота, 30. јануар 2021.

Puslica torta

 Jedna od torti od kojih sam se baš dugo ustručavala da je pravim. Razlog - mislila sam da je jako teško dobiti ove fine beze korice, smatrala sam da mi nikad neće ispasti kako treba jer sam čitala da hoće da spadnu, da unutrašnjost korica bude žilava, sve mi je naizgled delovalo komplikovano. Ali, dok ne probaš, ne znaš! Prvo sam isprobala one male mini pavlove (Mini pavlove tortice), videla sam da, u stvari, i nije toliko komplikovano. Bitno je samo da rerna bude zagrejana i da se dugo suši na niskoj temperaturi. Fil je jednostavan i može se kombinovati sa orasima ili voćem.



Sastojci:

Beze korice:

  • 10 belanaca
  • 20 kašika šećera
  • 1 kašika sirćeta ili ceđenog soka limuna
  • 1 kašika gustina ili pudinga od vanile.
Najpre uključite rernu da se lepo zagreje na 200 stepeni. Kada koru umutite i ubacite u rernu, smanjite na 150 stepeni ako je bez ventilatora, ako ima ventilator, onda na 130 stepeni i suši se od 50-60 min. Proveravajte da ne postane mnogo žuta, i na kraju kad istekne tih 50 min, ugasite rernu, a vrata otvorite vrlo malo da se tako rashladi. Belanca umutite u čvrst šam ali ne previše čvrst jer kad su belanca previše umućena, nakon pečenja, kora bude žilava. Postepeno dodajete šećer i mutite dok se skroz ne rastopi. Na kraju dodajte kašiku sirća, mutite vrlo kratko, i kašiku gustina, isto mutite vrlo kratko. Ja smesu raširim ravnomerno na pleh od rerne koji okrenem naopako i kad se ispeče, sečem na pola ili na tri dela za šnit tortu. Stvarno je jednostavno.

Fil:
  • 10 žumanaca
  • 150g kristal šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 500ml mleka
  • 125g margarina
  • 2 pudinga od vanile
  • 200g mlevenih oraha
  • i jos oko 200g šlag krema.
400ml mleka sa šećerom i vanil šećerom stavite na ringlu, a žumanca, puding i ostatak mleka umešajte, zakuvajte fil i ostavite da se hladi. Kad se prohladi, umutite penasto margarin pa dodajte filu. Na kraju dodajte 200g mlevenih oraha. 
Možete praviti i voćnu verziju, u fil nemojte dodavati orahe, ali između fila i šlaga, stavljajte voće po želji, jagode, maline, borovnice...
Filujete kora, fil, šlag, kora, fil, šlag...
Torta je jako lagana, osvežavajuća, ukusna u obe varijante, bilo da je voćna ili da je sa orasima. Sa orasima je malo kaloričnija svakako.
Mali trik je i da orahe stavite malo u rernu da se prosuše, daće jači ukus torti.
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар