четвртак, 29. октобар 2020.

Kremisimo sa bananicama i čokoladom

 Kao ljubitelj kremastih kolača, sa čokoladom naravno, rešila sam da isprobam i ovu varijantu sa krembananicama i pokazao se kao odličan, smazao se u roku od par sati 😁

Kombinacija vanila kreme, čokoladne kreme, oraha i krembananica, nije presladak kolačić, krema je svilenkasta i vazdusašta, u nastavku otkrivam tajnu na koji način, a krembananice daju bas posebnu notu i zaista je pravi užitak u svakom zalogaju 👌🏻



Sastojci:

Biskvit:

- 7 belanaca + 2 žumanca

- 7 kašika šećera

- 7 kašika mlevenih oraha

- 2 kašike brašna

- 1 prašak za pecivo

- oko 200ml mleka za natapanje biskvita.

Umutiti belanca sa kristal šećerom, dodati žumanca pa kad se sve lepo umuti, dodati orahe, brašno, prašak za pecivo koje smo predhodno spojili i izmešati špatulom smesu lagano da se ne istisne sav vazduh iz belanaca. Izručiti u kalup i peći 15-20min na 180 stepeni. Ja sam pekla jedan biskvit i prerezala na pola da dobijem dva.

Krema:

- 700ml mleka

- 150g šećera

- 1 vanil šećer

- 3 pudinga od vanile

- 5 žumanaca

- 175g margarina

- 50g šećera u prahu 

- jedna kesica šlag krema od vanile

- 200g čokolade

- krembananice po želji, koliko volite, ja sam stavila 7-8 komada.

Staviti 500ml mleka da prokuva, a kristal šećer, vanil šećer, puding od vanile i žumanca umutiti sa onih 200ml mleka što je preostalo i zakuvati krem. Kad se prohladi, umutiti margarin sa prah šećerom pa sjediniti sa kremom i u krem direktno iz kesice dodati krem šlag od vanile, i umiksajte lepo jer dodavanjem šlaga u prahu dobijate onaj baršunasti, vazdušasti fil. Podelite fil na pola, u jednu polovinu dodati 200g otopljenje čokolade, a u drugi deo seckane krem bananice. 

Biskvit koji sam prerezala na pola da dobijem dva, poprskam obilno mlakim mlekom, na vama je da li želite da ga sladite ili ne, ja nisam jer ne volim preslatke kolače, pa onda preko prvog biskvita stavite kremu sa krembananicama, drugi biskvit pa čokoladni krem. Ja sam dekorisala šlagom od čokolade, vi možete iskoristiti i nešto drugačije, rendanu čokoladu, ganache, beli šlag, samo neki slatkiš na pojedinačnim zalogajima, pustite mašti na volju i uživajte u slatkim zalogajima :)

Prijatno!









недеља, 25. октобар 2020.

Američke palačinke

 Američke palačinke sam probala da pravim puno puta na puno načina ali se često dešavalo da budu masnije ili da se ne raspoređuju lepo po tiganju ili da se testo raspada ili da ima neki čudan ukus kad se doda prašak za pecivo... Svašta se dešavalo. A onda je u pomoč uskočila ujnina devojčica, i ona voli slatkiše koliko i ja i voli baš svašta novo da isprobava, našla je neki recept po kom su oni kući pravili više puta i baš su joj se svideli pa smo rešili da ga isprobamo i mi. I stvarno su super! Naprave se i ispeku baš brzo, pojedu još brže :D Mi smo ih mazale medom, džemom, kremom, a ona je imala neku ludu ideju da preko krema pospe i malo kokosa... Eto koliko voli da kombinuje ukuse :D


Sastojci:

- 2 jajeta

- 2 kašike šećera

- 2 manje šolje mleka, oko 400ml od prilike

- 2 šolje brašna

- 1 prašak za pecivo

- prsohvat soli.


Umutiti belanca u čvrst šam pa dodati šećer. Kada se lepo šećer rastopi, dodati žumanca, a onda dodavati postepeno mleko sobne temperature i brašno pomešano sa prsohvatom soli i praškom za pecivo pa sve zajedno lepo sjediniti. Na tiganj možete kapnuti samo malo ulja ili premazati puterom, margarinom pa jednu kutlaču smese za palačinke sipate na vruć tigan, jako se brzo ispeče jedna strana, potrebno je samo par trenutaka, okrenite spatulom drugu i gotovo. 

Mekane su, baršunaste, najbolje ih je pržiti na puteru jer onda dobiju onaj pravi ukus američkih palačinki. Fale nam još samo javorov sirup i borovnice, ali i med se super slaže :D

Prijatno!


уторак, 20. октобар 2020.

Predlog sitnih kolača za slave

 Bliži nam se period slava. Obzirom da je neizvesno ko će i kako slaviti slave zbog cele situacije sa korona virusom, rešila sam da vam dam neke predloge kolačića koje sam ja isprobala, koji su provereno dobri, nezavisno od toga da li ćete te dane provesti samo u krugu porodice ili ćete imati goste po tradiciji u našem narodu. Recepte sam se trudila da ispišem detaljnije kako bi i one manje vešte domaćice uspele da isprate, pa javite utiske ako probate neki :) 

Ispod svake slike stoji link ka kolaču sa detaljnim receptom :)






















понедељак, 19. октобар 2020.

Narandžine kocke

Evo jednog kolačića koji može spadati i u grupu krupnih i u grupu sitnih kolača, možete ga seckati po želji 😊 Rozen kore sa čokoladom i narandžom, fantastičan ukus, brzo se pravi, ne peče sec tu pomažu gotove kupovne rozen kore, i dosta je izdašan, može se izvući baš puno kolačića.



Sastojci:
- pakovanje rozen kora gotovih kupovnih
- 300ml vode
- 300g šećera
- 3 narandže 
- 250g margarina
- 150g čokolade
- 200g mlevenih oraha
- 250g mlevenog keksa
- 200g čokolade i 5-6 kašika ulja za glazuru.

Najpre narandže oljustiti i zamrznuti bez kore. Kada se zamrznu, narendati. Vodu i šećer staviti na ringlu da se šećer otopi, dodati narendane narandže i kuvati par minuta da puste svoje sokove. Dodati margarin i čokoladu da se otope. Skloniti sa vatre pa dodati keks i orahe i sjediniti smesu. Treba da bude malo redja. 
Preko svake kore stavljati po 2, 2,5 kutlače fila, ja sam dodavala kutlačom jer mi je to bio lakši način da svugde dodam istu količinu fila. Filovati do zadnje kore, poslednju ostaviti suvu.
Poklopiti, opteretiti nečim težim i ostaviti na hladnjenje. Teret pomaže da se fil svugde lepo rasporedi i da svaka kora bude ispravljenja pod istim.
Otopiti čokoladu i ulje i prekriti kolač glazurom pa vratiti na hladnjenje. 
Seckajte kolačiže po želji i uzivajte u ukusu 😊
Prijatno!